Katso yhteystiedot

Maalämpö

Maalämpöön vaihtaminen kannattaa – valtiolta tuhansien eurojen tuki lämmitysjärjestelmän vaihtajalle

Lämpö-Kartano on Rauman ja lähialueiden luotettavin maalämpöjärjestelmien asentaja.
Maalämpöjärjestelmä on tällä hetkellä erittäin haluttu lämmitysjärjestelmä, sillä se on ekologisesti ja taloudellisesti katsottuna mielekkäämpi kuin moni perinteisempi lämmitysjärjestelmä.

Ympäristö ja kukkaro kiittävät maalämmöllä lämmittäjää

Tällä hetkellä etenkin fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvien lämmitysjärjestelmien käyttökustannukset ovat rajussa nousussa useasta eri syystä, joihin suomalainen kodinlämmittäjä ei voi paljoakaan vaikuttaa. Maalämpö on uusiutuva energianlähde, eikä sen hinta ole riippuvainen suhdanteiden tai markkinahintojen vaihtelusta.
Maalämpö on nopeasti yleistynyt lämmitysjärjestelmä, jolla kotitalous voi säästää jopa 75% lämmityskustannuksissa. Suomalaista lämmitysjärjestelmän vaihtajaa tuetaan ELY-keskuksen suunnalta rahallisesti, eikä summa ole vaatimaton. Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.
Korvaussumma on 4 000 euroa, kun öljylämmityksestä siirrytään maalämpöpumppuun tai ilma-vesilämpöpumppuun. ELY-keskuksen tuki on aktivoinut suomalaiset, sillä tukea on myönnetty 15 500 taloudelle. Tulevat tuet, 65 miljoonaa euroa tulevat suoraan EU:n elpymisvälineestä.


Lämpö-Kartano on asentanut viime vuosina Raumalle kymmeniä uusia lämmitysjärjestelmiä. Vaikka ELY-tuet ovat vauhdittaneet lämmitysjärjestelmien vaihdon suosiota, johtuu se myös siitä, että sekä ilma-vesijärjestelmä että maalämpö ovat paljon helppokäyttöisempiä kuin öljylämmitysjärjestelmä. Uudet järjestelmät ovat niin automatisoituja, ettei niille omistajan tarvitse tehdä oikein mitään.

Maalämpöjärjestelmä perustuu siihen, että lämpöä varastoituu maaperään, kallioihin ja vesistöön ympäri vuoden. Energia kerätään maasta lämpöpumpulla, joka siirtää sen talon lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää huonetilojen lisäksi myös käyttöveden.

Millaiseen taloon maalämpöpumpun kannattaa asentaa? Siihen voi oikeastaan vastata niin, että jos talon lämmitysenergian tarve on suuri – tällöin myös saavutettu säästö energialaskussa on suuri.
Uusissa rakennuksissa ne soveltuvat ennen kaikkea yli 160 m² omakotitaloihin, sekä keskitettyinä järjestelminä rivitaloihin ja kerrostaloihin. Saneerauskohteissa maalämpöpumput ovat energiatehokas tapa korvata vanha paljon kuluttava energiamuoto.